Danes je 21.7.2024

Input:

2023.03.1.1 Žuželke v prehrani - v zakonodaji in v praksi (1. del)

1.4.2023, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 5 minut

2023.03.1.1 Žuželke v prehrani – v zakonodaji in v praksi (1. del)

Tatjana Kruder, univ. dipl. inž. živ. tehn.

Misel na uživanje žuželk je za mnoge še vedno malo ali zelo srhljiva, za ene ogabna, za druge vznemirljiva. Naša kultura prehranjevanja temelji na različnih virih hrane, zato je normalno, da številni potrošniki izražajo nezaupanje ali odpor do ideje, da bi za hrano uporabljali žuželke, ki so tradicionalno veljale za potencialne prenašalce bolezni. Na izobraževanju iz varne hrane in HACCP sistema še vedno poudarjamo, da razni insekti v živilih predstavljajo biološko tveganje za zdravje ljudi. Poudarjamo, kako zelo pomembno je preprečevati, da bi insekti prišli v stik s hrano, najbolje, da jim čisto preprečimo vstop v objekte, kjer se izvaja promet s hrano. Toda znanstveni dokazi kažejo, da so žuželke varne in okolju prijazne, saj je njihova proizvodnja menda manj obremenjujoča za okolje kot vzreja tradicionalnih živinorejskih živalih.

Uživanje žuželk je nekaj