Danes je 3.5.2024

Input:

2022.01.1.3 Trendi v prehrani

1.9.2022, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 9 minut

2022.01.1.3 Trendi v prehrani

Tatjana Kruder, univ. dipl. inž. živilske tehnologije

Ljudje morajo pri izbiri hrane in pri nakupih uporabljati »zdravo pamet«, predvsem pa se ves čas o tem tudi izobraževati. Hrana je nujna za preživetje, nikakor pa ni modna muha. Ampak v vsakdanjem življenju je videti, kot da je natanko to. Ta trenutek so trend bio, eko izdelki, brezglutenska hrana in živila brez laktoze. Ljudje posegajo po tovrstni prehrani tudi zaradi znanih osebnosti, ki nekje objavijo, da jim je določena dieta pomagala. Toda dolgoročne diete niso primerne niti zdrave. Ljudje pa naivno padajo na takšne objave.

Brezglutenska hrana je denimo za ljudi s celiakijo življenjskega pomena, ker so njihove resice v tankem črevesu uničene, torej je zanje ta dieta doživljenjska. Za ostale pa ne, če jim gluten ne škoduje. Enako je v primeru živil brez laktoze. Prav nobene potrebe ni za tistega, ki je zdrav, da uživa izdelke brez laktoze. Laktoza je mlečni sladkor in nekaj odstotkov ljudi nima laktaze ali je nima dovolj, da bi mlečni sladkor prebavil. Lahko pride do zdravstvenih težav, če nekdo zaužije denimo mleko z laktozo, niso pa te težave dolgoročne. Nobena dieta na dolgi rok ni dobra, ker se zaradi nje sčasoma v telesu pokaže določen primanjkljaj. Stroka pravi, da je treba jesti raznoliko hrano, predvsem zelenjavo in sadje, da iz tega pridobimo čim več hranilnih snovi.

Kaj pa vegetarijanstvo? Je to modna muha ali prava izbira?

Tudi to je zdaj zelo popularno. Ali pa biti vegan. Tudi tukaj stroka pravi, da če ima človek dovolj znanja in zna